Het bijzondere van een masterswedstrijd

Verslag ROM wedstrijd op 15 januari 2023 in Leiden

Samen met Marc rijd ik (Leon) vanuit Rotterdam naar Leiden toe. Het eerste deel van deelname aan een masterwedstrijd is al gelukt: elkaar wat beter leren kennen. Zo hoor ik bijvoorbeeld dat hij naast zijn werkzaamheden ook hij trainer is bij Ragnar. Dit is de aan ons gelieerde studentenzwemvereniging. Leuk, want ik ben zelf als student bij Ragnar lid geweest.

Aangekomen in Leiden ontmoeten we Karlien en Dian. Voor hen wordt dit de eerste keer dat ze aan een Masterwedstrijd deelnemen. Als zwemsters bij Ragnar (ja, het was een beetje een Ragnar kliek dit keer) hebben ze al heel wat wedstrijdervaring, maar ze zijn er een beetje ‘uit’. Ze zijn benieuwd hoe ze het gaan ervaren om weer in wedstrijdsetting te zwemmen.

Zelf heb ik voor deze wedstrijd drie (voor mij uitdagende) afstanden/slagen gekozen. Ik doe voor het eerst sinds lang een 100 wissel, waarvan ik het keerpunt van rug naar school eigenlijk nog niet goed beheers. Dat was dus mijn focus in de trainingen kort voor deze wedstrijd. Verder de 100 schoolslag, wat niet mijn favoriete slag is, maar die wel steeds beter voelt. Als laatste de 50 vlinder om even alles er uit te zwemmen. Zo hebben we allemaal 2 á 3 programma onderdelen staan. Het is leuk naar elkaar te kijken, te bemoedigen en de race na te bespreken.

De tijden van de dames zijn niet slecht, maar er is nog wel wat training nodig om weer op PR niveau te kunnen komen. Marc zit er lekker in, zwemt de 100 vlinder rond zijn inschrijftijd en de 100 vrij zelfs ruim een halve seconde beter. Voor mij zelf is de 100 school een PR, maar dat komt omdat ik deze voor de allereerste keer in een wedstrijd zwem. Mijn referentie dus voor volgende wedstrijden!

Leon Erkelens (45+ master)