Zwemvereniging Blue Marlins succesvol dankzij jeugd

Rotterdam – Zwemvereniging Blue Marlins timmert aan de weg, vooral met jonge talenten. Na de successen van de junioren op het NK Estafette in Zwemcentrum Rotterdam en zes medailles op het NK Jeugd waren er op 11 en 12 december ook veel podiumplaatsen op het NK kortebaan voor junioren. In Eindhoven won het estafetteteam goud op de 4×100 meter wisselslag en eindigde de club als eerste in het algemeen klassement, vóór PSV en ZPC Amersfoort.

Door Emile Hilgers – De Havenloods

Het eremetaal kreeg extra glans omdat een aantal junioren, net als andere leden van Blue Marlins, de weken voor het titeltoernooi door de lockdown vanaf 17.00 uur niet op de gebruikelijke tijden konden trainen. “We konden in Zwemcentrum Rotterdam nog wel wat tijd bij huren, van kwart voor vier tot vijf”, vertelt clubmanager Lars Wouters. “Maar voor veel zwemmers was dat vanwege school of werk geen goed alternatief. Ik denk dat van de 130 zwemmers, er sinds de avondlockdown maar tien ’s middags trainen.”

“We hebben wel als voordeel dat we ’s ochtends vroeg al van half zes tot zeven trainden, wat gewoon door kan gaan”, vervolgt Wouters. “Daarom is de NOS niet bij ons langs geweest voor een reportage over het effect van de nieuwe maatregelen.”
Na de tweede ronde van de landelijke eredivisie staat de selectie van Blue Marlins op de eerste plaats. Op de vraag of het 50 meter-bad in Rotterdam heeft bijgedragen aan het succes, antwoordt de clubmanager dat ook de eigen opleiding een belangrijke factor is.

“De accommodatie werkt zeker mee, maar wij weten het met onze talenten te verzilveren. Wat je ziet, is dat bij de senioren het niveau nog niet zo hoog is als bij de jeugd en de junioren. Maar als de jonge zwemmers doorstromen en bij de club blijven, kan dat de komende jaren snel veranderen.”

Voor het klassement in de eredivisie tellen niet alleen de prestaties van de senioren, maar ook die van de jeugd en de junioren. Helaas lukt het de club nog niet zo goed om veel nieuwe Rotterdamse talenten aan te trekken. Volgens Wouters ligt dat grotendeels aan de contributie. “Die is ongeveer duizend euro per jaar en het Jeugdfonds Sport en Cultuur vergoedt daarvan 280 euro. Er is genoeg animo voor gratis activiteiten, zoals de open trainingen als voorbereiding op de Rotterdamse schoolzwemkampioenschappen. Maar van de twintig aanmeldingen is maar één kind uiteindelijk lid geworden.”
De clubmanager zou graag meer Rotterdammers aan het zwemmen hebben. “Wij zijn als Racing Club gestart in sportcentrum West. Sinds de verbouwing in 2009 zwemmen we in Den Haag en nu alweer een paar jaar in Zwemcentrum Rotterdam.”

Tot slot nog wat individuele resultaten op het NK kortebaan voor junioren: Nikodim Markovic won goud op de 200 meter schoolslag en zilver op de 50 en de 200 meter vrij. Lars Bulman pakte goud op de 100 meter vlinderslag en zilver op de 200 en 400 meter wisselslag. Flora Szili-Torok scoorde goud op de 200 meter schoolslag.

Bron: https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/40208/zwemvereniging-blue-marlins-is-vooral-dankzij-jeugd-succesvol