Verslag Provinciale Kampioenschappen in het Hofbad

3 blue marlins zwemmers op het erepodium tijdens de provinciale kampioenschappen 2023 in het hofbad

Het tweede en derde weekend van mei vonden de provinciale kampioenschappen lange baan weer plaats, dit keer beide weekenden in het Hofbad in Den Haag. In totaal zijn er door de Blue Marlins 132 plakken in de wacht gesleept; maar liefst 57 gouden, 36 zilveren en 39 bronzen medailles prijkten op de marineblauwe t-shirts.  Een van die winnaars bij de jongens jeugd was Emile Fouzaï (2005), met 6x goud, 2x zilver en 1x brons. Hij won de 200 m vlinderslag bovendien met een nieuw Nederlands record voor jongens van 18 jaar. Met een uitmuntende tijd van 2.03.10 zwom hij het record van 2015 uit de boeken.

Waar Nikodim Markovic (2007, junior 4) het langebaanseizoen van 2022 nog kampte met veel blessureleed, was hij nu geheel terug en veroverde op maar liefst 9 individuele afstanden en 3 estafette-nummers het provinciale goud. Een mooie voorbereiding voor het EYOF (European Youth Olympic Festival), dat eind juli in Slovenië gehouden wordt. Nikodim heeft tijdens de EQM in april de limieten gezwommen van de 50 vrij en de 100 rug, en heeft zich dus gekwalificeerd voor dit Europese jeugdtoernooi!

Ook River Streefland (2005) is bezig met een comeback. Hij wist bij de Eindhoven Qualification Meet een EJK limiet te zwemmen op de 100 m schoolslag. Bij de provinciale kampioenschappen wist hij deze tijd nog eens aan te scherpen met 7 honderdste, naar 1.03.64! Maar ook met de vlinderslag en de vrije slag wist River het erepodium te bereiken.

Daarentegen heeft Jasper Willig (2001) zich volledig toegelegd op de schoolslag. Deze 21-jarige zwemmer, die tot 2019 bij de Watervogels in Bergschenhoek trainde, is een echte laatbloeier. Op zowel de 100 meter als de 200 meter schoolslag wist hij alle andere senioren zwemmers achter zich te laten. Met respectievelijk 651 en 644 FINA punten mag hij zich niet alleen provinciaal kampioen, maar ook een zeer verdienstelijke schoolslagzwemmer noemen.

Van hetzelfde geboortejaar is Lynn Blommers en zij kreeg, als senior vrouw, welgeteld 9 keer het eremetaal omgehangen. Met alle zwemslagen, zowel met sprint als met langere afstand…. Lynn is een veelzijdige zwemster. Dat zij naast de vele trainingsuren te vinden is in de collegebanken van de Leidse Universiteit voor haar studie Geneeskunde maakt deze prestaties extra bijzonder! Chapeau!!!

Zeer verrassend was de prestatie van Megan Jonkman (2006) op de 50 vrij. Waar deze zwemster meestal op de langere afstanden haar concurrenten te snel af is, deed zij dat nu ook op de sprintafstand. Met een tijd van 26.39 was zij slechts 17 honderdste verwijderd van de EJK limiet, en won zij goud. Daarnaast heeft Megan ook op de 100 en 200 m vrije slag zeer fraaie tijden genoteerd, ondanks dat ze midden in haar eindexamenperiode zat.

Natuurlijk waren er ook nog andere prestaties die opvielen. Zo mocht Ilse Rozema (2008) zich provinciaal kampioen op de 200 meter vrije slag noemen met een zeer knappe tijd van 2.11.57. Met de 100 meter vrije slag zwom ze voor het eerst onder de minuut (op de lange baan), maar moest zij gastzwemster Jinth Engelse (Barracuda) voor zich laten.

Annedieke Scholte (2007) zwom bij de meisjes jeugd naar het goud op de 800 meter in een prima tijd van 10 minuten en 7 seconden, ruim een halve minuut sneller dan een jaar eerder. Gastzwemmer Gijs Hartwijk (2008, ZV Leiden) zwom felbegeerde D-tijden op zijn favoriete afstanden, de 1500 meter vrij en de 400 meter wisselslag. De extra trainingsuren bij de Blue Marlins werpen hun vruchten af! Ook gastzwemmer Thierry Zulver (2007, ZVVS), die fulltime bij het OC in Rotterdam traint, liet weer flinke progressie zien. Hij pakte met een fraai PR van 2,5 seconde het zilver op de 100 meter schoolslag, en met de 200 meter schoolslag behaalde hij brons.

Jim Geestman verbreekt op een andere manier alle records. Met zijn leeftijd van 40 jaar, zwemt hij de 100 vrij nog in 58.66 en in de estafette zelfs nog een seconde sneller. Hiermee staat hij eerste van Nederland in zijn leeftijdscategorie!! Erg knap. Zonder meer is het een uitzonderlijke prestatie dat hij al die jaren is blijven zwemmen. Laten we hopen dat velen een voorbeeld zullen nemen aan Jim! Hang je zwembroek niet aan de wilgen, maar ga door zo lang het kan!!!

Tekst: Tanja Böhm-Boere